reth_clouds.jpg
 

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ
06/09/2006

Με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και την εξαγγελία της νέας οικονομικής πολιτικής, το Επιμελητήριό μας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:


Εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης αιτείται από τον πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή και την Κυβέρνηση περισσότερους πόρους από το Δ ΚΠΣ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργούν 7 στις 10 νέες θέσεις εργασίας και αποτελούν φυτώρια ισχυρών επιχειρήσεων.
Εκφράζουμε την ελπίδα ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα επαναλάβει τα λάθη, των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες στο σχεδιασμό των τριών πρώτων κοινοτικών πλαισίων στήριξης αγνόησαν παντελώς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και υποβάθμισαν στο ελάχιστο τις δαπάνες για την ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση, τη δια βίου εκπαίδευση, την έρευνα και την τεχνολογία
Συγκεκριμένα προτείνουμε:
· Την εξάλειψη όλων των εμποδίων για την ίδρυση και τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων.
· Την παρέμβαση της πολιτείας με νέες πολιτικές που να διασφαλίζουν την ικανοποιητική χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
· Την επιτάχυνση της αξιοποίησης των κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ και τη δέσμευση και διάθεση περισσότερων πόρων για τις ΜΜΕ από το Δ΄ ΚΠΣ.
· Την ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.
· Την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης και της διά βίου εκπαίδευσης, καθώς και το σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, που αποτελούν τον αποτελεσματικότερο μηχανισμό ενίσχυσης των εργαζομένων και των ανέργων για περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.
· Την προσαρμογή του εργασιακού καθεστώτος στα νέα δεδομένα, που δημιουργεί η όξυνση του ανταγωνισμού και η παγκοσμιοποίηση των αγορών.
· Την πλήρη απελευθέρωση των κλειστών αγορών και επαγγελμάτων και τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.
· Την προσέλκυση ξένων επενδύσεων με την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων.
· Τη συνέχιση της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση.
· Μεταρρυθμίσεις και τομές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με στόχο την εξασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητάς του.
· Μέτρα για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της μεταποίησης, της ναυτιλίας, του τουρισμού, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών κλπ.
Ειδικότερα ζητάμε :
· Χρηματοδότηση μέσω Γ ΚΠΣ και Δ ΚΠΣ όλων των κλάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κρήτης ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ (ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ) ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
· Άρση κορεσμού για Ίδρυση και Επέκταση Νέων Ξενοδοχειακών Μονάδων 4 αστέρων και άνω σε όλη την Κρήτη.
· Στήριξη με χρηματοδότηση τουλάχιστον 50% στο νέο αναπτυξιακό νόμο που θα ισχύσει από 1-1-2007 όλων των επιχειρήσεων της Κρήτης και ειδικά Αγροτικής Μεταποίησης και Πρωτογενούς Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής, Εμπορικών επιχειρήσεων για Δημιουργία Αποθηκευτικών Χώρων Logistics, Ξενοδοχειακών Τουριστικών Εναλλακτικού Τουρισμού (Αγροτουρισμού κτλ), Ενεργειακών Επενδύσεων.
· Δημιουργία Εκθεσιακού Συνεδριακού Κέντρου στο Ρέθυμνο για διεξαγωγή εκθέσεων και Συνεδρίων, Ειδικού και Γενικού Ενδιαφέροντος.
· Μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων (Α.Ε, ΕΠΕ, ατομικής, ΟΕ κτλ) τουλάχιστον στο 20% και απαλλαγή των πολύ μικρών εντελώς.
· Απλοποίηση καθεστώτος αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων μια καθιέρωση one stop - shop από το κράτος.
· Πλήρη και καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση Ρεθύμνου με Πειραιά (ακόμη και με επιδότηση από το ΥΕΝ).
· Εφαρμογή Π.Δ για Χρήσεις Γης Παλιάς Πόλης και νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το Ρέθυμνο και τους Δήμους του Νομού (με πρόβλεψη επαγγελματικών βιοτεχνικών χρήσεων).
· Απλοποίηση της Νομοθεσίας για τους περιβαλλοντικούς όρους και για αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, ώστε να μην αποτελούν τροχοπέδη για επιχειρηματικότητα.
· Προώθηση, άμεσα από την Πολιτεία, κατασκευής έργων και υποδομών απαιτούμενων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας (ολοκλήρωση λιμανιού ή δημιουργία νέου, διαπλάτυνση Βόρειου Οδικού άξονα προς Σούδα και Χανιά, κατασκευή ΒΙΟΠΑ, έργα πόλης Ρεθύμνου και οδικά δίκτυα των άλλων δήμων. Λειτουργία Βιολογικού καθαρισμού για βιομηχανικά Λύματα. Ολοκλήρωση Ευρυζωνικών δικτύων Δήμων, για ταχύτερο internet και υπηρεσίες του, ολοκλήρωση κάθετων αξόνων ΒΟΑΚ, ολοκλήρωση σχεδιασμού Νότιου οδικού άξονα Κρήτης, έργα λιμενικού ταμείου Ρεθύμνης κ.α)
· Ρύθμιση Θεμάτων Υπαίθριου Εμπορίου και Λαϊκών Αγορών
· Επίλυση Ενεργειακού Προβλήματος Κρήτης με λειτουργία Νέας Μονάδας Παραγωγής και επιδοτούμενων ιδιωτικών Μονάδων.
· Άμεση αξιοποίηση της Μαρίνας Ρεθύμνου με ολοκλήρωση έργων για πλήρη χρήση της προς όφελος των τουριστικών επιχειρήσεων.
· Παραχώρηση εκμετάλλευσης ακινήτων ελληνικού δημοσίου σε επιχειρηματίες, μέσω συμπράξεων δημοσίου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Κλείνοντας δηλώνουμε ότι υιοθετούμε το κατατεθέν υπόμνημα του ΕΒΕΑ όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και τις αντίστοιχες προτάσεις για την επιχειρηματικότητα.

 

ON LINE Σύμβουλος/Επικαιρότητα


 


 

 

 powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες