reth_limani.jpg
 

 

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
19/10/2010

Μια θέση στον κατάλογο της UNESCO για την ¶υλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας κατέχει πλέον η μεσογειακή διατροφή αφού συμπεριελήφθη στον κατάλογο της Αϋλης ή Πνευματικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς μαζί με το φλαμένγκο, τον κινεζικό βελονισμό, το παραδοσιακό γαστριμαργικό γεύμα της Γαλλίας και άλλους 46 άυλους θησαυρούς. Αφορά στη σοδειά, τη συγκομιδή, το ψάρεμα, τον τρόπο διατήρησης των τροφίμων, την επεξεργασία τους, την προετοιμασία και ιδιαίτερα τον τρόπο κατανάλωσής τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της UNESCO, η μεσογειακή διατροφή απαρτίζεται από ένα σύνολο πρακτικών και παραδόσεων, γνώσης και δεξιοτήτων, που ξεκινούν από το χωράφι και καταλήγουν στο τραπέζι.

Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από ένα διατροφικό μοντέλο, που παρέμεινε σταθερό στο χωροχρόνο και αποτελείται κυρίως από ελαιόλαδο, δημητριακά, φρέσκα ή ξερά φρούτα και λαχανικά, μέτριες ποσότητες ψαριού, κρέατος και γαλακτοκομικών, πολλά αρτύματα και καρυκεύματα, συνοδευόμενα ενίοτε από κρασί, με σεβασμό πάντα στις παραδόσεις της εκάστοτε κοινότητας.

Ωστόσο -επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση- η μεσογειακή δίαιτα δεν αφορά μόνο το φαγητό. Προωθεί τις κοινωνικές σχέσεις, αφού τα γεύματα που ετοιμάζονται, με τη συμμετοχή πολλών ατόμων συνήθως, αποτελούν το θεμέλιο λίθο εορταστικών εκδηλώσεων και διαφόρων εθίμων και παραδόσεων.

Το σύστημα της μεσογειακής διατροφής έχει βαθιά τις ρίζες του στο σεβασμό της βιοποικιλότητας, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο ρόλο της γυναίκας για τη μετάδοση της γνώσης και πρακτικής σε ό,τι αφορά τον τρόπο αυτό διατροφής, από γενιά σε γενιά.

Περισσότερες πληροφορίες:
http://goo.gl/VJ4xt

 

ON LINE Σύμβουλος/Επικαιρότητα


 


 

 



powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες