reth_limani_old2.jpg
 

 

 

 

ΑΝΙΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
07/06/2010

Tην επανεξέταση των υπαρχουσών συμβάσεων γιατρών με τον ΟΑΕΕ και την ανακατανομή των θέσεων σε πανελλαδικό επίπεδο, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου.


Θεωρεί δε, ακατανόητο να υπάρχουν σε εκκρεμότητα 28 αιτήσεις γιατρών για σύμβαση με τον Οργανισμό και να μην προσλαμβάνονται.

Αναλυτικά υποστηρίζουν οι γιατροί:
«Στον Ο.Α.Ε.Ε. Ρεθύμνου εκκρεμούν 28 αιτήσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που έχουν υποβληθεί από τις 19/4/2010 μετά τις διαβεβαιώσεις της προηγούμενης διοίκησης καθώς και του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνη ( Φ.90023/6666/1009/29-3-2010) ότι ισχύει και θα εφαρμοσθεί για το 2010-11 η σχετική Υπουργική Απόφαση ( ΥΠ.Α )του Υπουργού κ. Λοβέρδου Φ.10035/24482/4664/25.11.2009, όπου ορίζονται τα κριτήρια επιλογής των γιατρών.
Η κάλυψη των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ στο Ρέθυμνο πρέπει να προχωρήσει άμεσα με αυτές τις προϋποθέσεις μέχρι τουλάχιστον την οριστική ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Π.Π) για τους ασφαλισμένους των Ταμείων Υγείας.

Η αρνητική οικονομική συγκυρία, δεδομένου ότι θα έχει απροσδιόριστη διάρκεια, δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την μη πρόσληψη γιατρών στον ΟΑΕΕ η γενικότερα στα Νοσοκομεία ή στο ΙΚΑ ή αλλού όπου αυτό απαιτείται.
Είναι λογικό (τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε εμείς) ότι η εξοικονόμηση πόρων θα πρέπει να επιδιώκεται με τη μείωση και τον έλεγχο της σπατάλης και τη μείωση της δαπάνης μέσω του εκσυγχρονισμού του συστήματος που καθυστερεί δραματικά και όχι την περικοπή των απαραίτητων πόρων για τη λειτουργία των υποδομών υγείας .

Η ως άνω ΥΠ.Α έχει ισχύ για όλη τη χώρα και επειδή πιστεύουμε ότι δεν εφαρμόσθηκε κατά την επιλογή και την πρόσληψη των γιατρών που συνεργάζονται αυτή τη στιγμή με τον ΟΑΕΕ για το 2010 -11, ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο, θεωρούμε σωστό, δίκαιο και επιβεβλημένο, ο ΟΑΕΕ, να επανεξετάσει τις υπάρχουσες συμβάσεις και να προχωρήσει στην ανακατανομή των γιατρών ανά Νομό πανελλαδικά, βάσει μόνο των κριτηρίων που περιλαμβάνονται σε αυτήν, ώστε να διασφαλισθεί το αδιάβλητο και η διαφάνεια των συμβάσεων όπως και η σωστότερη αναλογία ασφαλισμένων/ γιατρών ανά Νομό.

Αυτή ουσιαστικά είναι η πρότασή μας, γιατί έχουμε ενδείξεις ότι ένας αριθμός γιατρών που ήδη έχουν συμβληθεί δεν πληρεί τις προϋποθέσεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται καθεστώς άνισης μεταχείρισης και αδικίας σε βάρος των υπολοίπων γιατρών, καθώς και άνιση κατανομή των γιατρών μεταξύ των Νομών της χώρας.

Έτσι θεωρούμε ακατανόητο ειδικά στο Ρέθυμνο:
α. να υπάρχουν για πρώτη φορά 28 αιτήσεις γιατρών ΟΛΩΝ των ειδικοτήτων και μάλιστα περισσότεροι του ενός σε κρίσιμες ειδικότητες (3 Παθολόγοι, 5 Παιδίατροι, 3 Καρδιολόγοι,
3 Πνευμονολόγοι κ.α.) όπως είναι το σωστό (καλύτερη αναλογία ασφαλισμένων/ιατρών, δυνατότητα επιλογής γιατρών) και να μην προσλαμβάνονται.
β. να μην εφαρμόζεται Υπουργική Απόφαση που εκσυγχρονίζει και βελτιώνει τις συνθήκες περίθαλψης όπως και την ισότιμη συμμετοχή των γιατρών, πάγιο αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου καθώς και των ασφαλισμένων.

Με την ευκαιρία θεωρούμε ότι η ύπαρξη σωστού ελεγκτικού μηχανισμού και μηχανογράφησης μπορούν να καταργήσουν τον αυθαίρετο και καταχρηστικό διαχωρισμό (ισχύει μόνο στον ΟΑΕΕ) των γιατρών κάποιων ειδικοτήτων όπως Πνευμονολόγοι, Καρδιολόγοι, Ω.Ρ.Λ., Οφθαλμίατροι και Γαστρεντερολόγοι σε “θεραπευτές” και “εργαστηριακούς” που εκτός από ακατανόητος και επιστημονικά απρόσφορος είναι ταυτόχρονα αιτία ταλαιπωρίας (και οικονομικής δαπάνης πολλές φορές) των ασφαλισμένων.

Η λύση του προβλήματος της περίθαλψης των ασφαλισμένων του Νομού είναι μια καλή ευκαιρία να αποδείξει ο Ο.Α.Ε.Ε. ότι ενδιαφέρεται πραγματικά τόσο για αδιάβλητες και διαφανείς συμβάσεις όσο και για καλύτερη περίθαλψη των ασφαλισμένων που σέβονται τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον Οργανισμό.
Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να καταλάβουν και οι γιατροί ότι υπάρχει ειλικρινής διάθεση και αληθινή πρόθεση να λυθούν τα προβλήματα συνεργασίας μεταξύ των γιατρών και του Οργανισμού.

Καλούμε τη νέα διοίκηση του Οργανισμού να δει κατά απόλυτη προτεραιότητα το θέμα της κάλυψης του Νομού μας. Είχαμε δικαίωμα ως Ι.Σ. να αντιδράσουμε σε απαράδεκτες διαδικασίες του παρελθόντος (όπως π.χ ρουσφετολογικές προσλήψεις) και επιδιώκουμε τη διαφάνεια και την αναβάθμιση στη συνεργασία μας με τον Οργανισμό. Δεν θα δεχθούμε ΄΄παζάρεμα΄΄ των θέσεων των γιατρών η επιστροφή στο παρελθόν.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια περιμένουμε τις ενέργειές της και έχουμε τη διάθεση να συνδράμουμε στη λύση του προβλήματος».

 

ON LINE Σύμβουλος/Επικαιρότητα


 


 

 

 powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες