reth_fortezza.jpg
 

 

 

 

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2014-2020
7/3/2016


           Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητήριου μας (Εμμ. Πορτάλιου 23, Ρέθυμνο) η ενημερωτική εκδήλωση με κεντρικούς Ομιλητές:

•          τον κ. Γιώργο Σταθάκη, Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού,

•          τον κ. Αλέξη Χαρίτση, Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και με τη συμμετοχή,

•          του κ. Ανδρέα Ξανθού, Υπουργού Υγείας

και θέμα:

«Βασικοί ¶ξονες του Νέου Αναπτυξιακού Πλαισίου και ο ρόλος του ΕΣΠΑ 2014-2020»

           Το παρών στην εκδήλωση έδωσε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, καθώς και οι δήμαρχοι Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης.

 

           Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε εκτενής συζήτηση για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-20, ενώ προηγήθηκε σύσκεψη με τα κυβερνητικά στελέχη και τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και της αυτοδιοίκησης του Ρεθύμνου.

           Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού κ. Γεώργιος Σταθάκης ανέπτυξε τις νέες προτεραιότητες τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, όσο και σε αλλά σε επίπεδο άσκησης εθνικής πολιτικής μέσα από το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, για τον οποίο και δήλωση ότι για πρώτη φορά θα δίνει έμφαση στην μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Τόνισε ακόμη ότι παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες του 2015 η ελληνική οικονομία άντεξε, ενώ το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας παρά το πιεστικό οικονομικό περιβάλλον, δείχνει μια δυναμική  η οποία, με τα κατάλληλα μέτρα, θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δήλωσε ότι είναι κομβικό σημείο, γιατί θα δημιουργήσει ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον για επενδύσεις.

           Κατά την παρέμβαση του ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας για τη στήριξη των υποδομών Υγείας και Πρόνοιας, και αναφορικά με την προσφυγική κρίση υπογράμμισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της με όρους σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

           Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού κ. Αλέξης Χαρίτσης ανέλυσε την φιλοσοφία των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που κινείται γύρω από την  υποστήριξη δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας και νέων καινοτομικών παραγωγικών συστημάτων, όχι αποσπασματικά και μεμονωμένα αλλά ως κρίκους μιας παραγωγικής αλυσίδας. Παρουσίασε επίσης τις δυνατότητες των 4 νέων προγραμμάτων χρηματοδότησης για τους επιχειρηματίες: συγκεκριμένα των  «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών», "Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης", "Νεοφυής Επιχειρηματικότητα" και  «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές». Για τα συγκεκριμένα προγράμματα δήλωσε ότι η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των επιχειρηματικών σχεδίων ξεκινά άμεσα και ότι ο τρόπος αξιολόγησης που έχει  οριστεί την καθιστά αδιάβλητη  και την υποβολή των σχεδίων απλή και ανοικτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Η δε έναρξη των πρώτων εκταμιεύσεων τοποθετείται εντός του προσεχούς Ιουνίου.

           Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γεώργ. Γιακουμάκης κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, η επιτυχής υλοποίηση των προγραμμάτων και των δράσεων που συμπεριλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ 2014-2020, αποτελεί κορυφαία εθνική προσπάθεια διαχείρισης και κατόπιν εξόδου από την κρίση. Σε ότι αφορά στην αποτελεσματική αξιοποίηση των κρατικών και κοινοτικών ενισχύσεων δήλωσε ότι τα Επιμελητήρια μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά – με δεδομένη την άμεση επαφή που αυτά έχουν με τις παραγωγικές δυνάμεις κάθε περιοχής αλλά και του γεγονότος ότι η αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ έχει έντονη περιφερειακή διάσταση.

           Κατά τη διάρκεια της μακράς και ουσιαστικής συζήτησης που ακολούθησε, καταγράφηκαν σημαντικές τοποθετήσεις  από την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, τον Δήμαρχο Ρεθύμνου, τον εκπρόσωπο του συλλόγου κτηνοτρόφων Ρεθύμνου, τον εκπρόσωπο του συλλόγου Δανειοληπτών Ρεθύμνου αλλά και πολλών μελών του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης. Οι υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών ώστε να σχεδιάζουν, προγραμματίζουν και εκτελούν τις δράσεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του τόπου.

 

ON LINE Σύμβουλος/Επικαιρότητα


 


 

 

 powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες