reth_fortezza.jpg
 

 

 

 

ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ
18/8/2014


Παρουσιάστηκε στις 8/8/2014 στο Επιμελητήριό μας, σε εκδήλωση που συνδιοργανώσαμε με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ),  από αντιπροσωπεία Κινέζων, το τεραστίων διαστάσεων εκθεσιακό κέντρο που θα φιλοξενεί ντόπια ποιοτικά και τυποποιημένα προϊόντα

 

Νέες αναπτυξιακές προοπτικές ανοίγονται για την Κρήτη στον τομέα της διάθεσης και εξαγωγής αγροτικών και όχι μόνο προϊόντων του νησιού, τα οποία σύντομα θα έχουν την δικιά τους θέση στο τεραστίων διαστάσεων εμπορικό κέντρο που κατασκευάζεται κοντά στο Πεκίνο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιχειρηματική πλατφόρμα-πάρκο που δημιουργείται για την οργάνωση και καλύτερη λειτουργία των εμπορικών σχέσεων της Κίνας με την παγκόσμια αγορά, και η Ελλάδα μέσω της ελληνικής εταιρείας «Kaperoni Business Financial Group», θα μπορεί να προβάλλει και να προωθεί τα προϊόντα της στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.

 

Η αρχή γίνεται από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το Ρέθυμνο όπου βρέθηκε χθες ο Γκούο Ταϊτσέγκ, πρόεδρος του μεγαλύτερου εμπορευματικού διαμετακομιστικού σταθμού της Κίνας, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Παγκοσμίου Εμπορίου και επίτιμος πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Κίνας Σεν-Ζεν, και ο μεγάλος Ελληνιστής της Κίνας κ. Λι Τσενγκουί, μαζί με συνεργάτες τους. Η κινέζικη επιχειρηματική αποστολή είχε συνάντηση με αρχές, φορείς και επιχειρηματίες του τόπου στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου, όπου και παρουσίασαν τις σχεδιαζόμενες δράσεις και ειδικότερα τη μεγάλη επένδυση της Κίνας στον τομέα της διακίνησης των παγκόσμιων αγαθών.

 

Πρόκειται για ένα εμπορικό -εκθεσιακό κέντρο που απλώνεται σε μια ακτίνα 10 χλμ. και βρίσκεται στο Πεκίνο. Όπως είπε ο πρόεδρος του διαμετακομιστικού κέντρου, κάθε χώρα θα έχει το δικό της χώρο για την προβολή των προϊόντων της, ενώ το πρώτο κτίριο που θα είναι έτοιμο θα είναι αυτό των ελληνικών προϊόντων στα μέσα του 2015.

 

Ο ίδιος εμφανίστηκε ενθουσιασμένος με τα κρητικά προϊόντα όπως το λάδι, το τυρί και το μέλι και απηύθυνε κάλεσμα σε επιχειρηματίες και παραγωγούς να συμμετέχουν σε αυτή την επιχειρηματική δράση που θα συμβάλλει καθοριστικά στην προβολή και προώθηση των ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά.

 

Ειδικότερα, ο κ Γκούο Ταϊτσεγκ ανέφερε σε δηλώσεις του: «Είναι η πρώτη πλατφόρμα που εμείς την έχουμε βαφτίσει παγκόσμιο εμπόριο, καθώς έχει 1 δισεκατομμύριο τριακόσια εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Η Κίνα είναι μια χώρα με αρχαίο πολιτισμό, όπως η Ελλάδα, όμως και ο κρητικός πολιτισμός έχει μια σημαντική θέση στον ελληνικό πολιτισμό. Εμείς γνωρίζουμε στην Κίνα ότι η Κρήτη είναι φημισμένη για το φυσικό της περιβάλλον, έχει τα πιο υγιεινά προϊόντα όπως είναι το λάδι, το μέλι και τα κρασιά. Η Κίνα έχει μεγάλη ανάγκη και θέλει αυτά τα προϊόντα τα τυποποιημένα, τα γνήσια τα κρητικά. Γι' αυτό ήρθαμε να βρούμε τους φίλους μας, τους συνεργάτες μας τους κρητικούς αλλά και να δοκιμάσουμε και εμείς οι ίδιοι τα κρητικά προϊόντα και να γνωρίσουμε τους επιχειρηματίες, αλλά κυρίως και να τους καλέσουμε να έρθουν μαζί μας στην πλατφόρμα αυτή του Παγκόσμιου Εμπορίου. Τα ελληνικά προϊόντα θα είναι τα πρώτα που θα μπούνε στην πλατφόρμα αυτή, καθώς το κτίριο της Ελλάδας θα είναι το πρώτο που θα ολοκληρωθεί».

 

Η κ. Νικολέτα Καπερώνη πρόεδρος της Kaperoni Business Financial Group, από την πλευρά της ανέφερε: «Είμαστε ένας όμιλος εταιριών που δραστηριοποιείται στη χώρα μας και διεθνώς και συνοδεύουμε σήμερα τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Εμπορίου της Κίνας. Το κέντρο αυτό είναι μια κατασκευή με έκταση 10 χλμ. σε ένα κομβικό σημείο κοντά στο Πεκίνο. Εκεί κάθε χώρα θα έχει τα προϊόντα της για να προωθούνται σε μια αγορά 1 δισεκατομμυρίου τριακοσίων εκατομμύριων καταναλωτών μέσα από το κέντρο, που πολύ σύντομα θα είναι ζώνη παγκοσμίου εμπορίου. Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά προϊόντα θα έχουν μια πολύ καλή τύχη στην παγκόσμια αυτή αγορά και επίσης είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα, τα ελληνικά προϊόντα και κατ' επέκταση τα κρητικά προϊόντα που είναι φημισμένα σε όλο τον κόσμο, θα είναι τα πρώτα που θα εισέλθουν στο παγκόσμιο κέντρο. Παρά το γεγονός ότι πιέζουν και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Αγγλία, η Ιταλία το πρώτο κτίριο που κατασκευάζεται θα είναι αυτό της Ελλάδας».

Εκ μέρους του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών Ελλάδος, η κυρία Σοφία Οικονομάκου είπε: «Είμαστε με μια αντιπροσωπεία Κινέζων επενδυτών, οι οποίοι ήρθαν στην πατρίδα μας για να μας στηρίξουν, να κάνουν επενδύσεις, να βοηθήσουν στην εξαγωγή των προϊόντων μας. Οι επενδυτές έχουν ιδιαίτερη αγάπη στην Κρήτη. Είναι πολύ σημαντικό που ξεκινάμε από την Κρήτη».

 

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου μας Γιώργος Γιακουμάκης, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τις δύο χώρες μας, δεν συνδέουν μόνο το κλίμα φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που ήδη έχει αναπτυχθεί με επωφελή και για τις δύο πλευρές, αποτελέσματα.

 

Κίνα και Ελλάδα, μπορούν να περηφανεύονται για τους πολιτισμούς τους, που επηρέασαν αποφασιστικά την εξέλιξη των επιστημών και του ανθρώπινου πνεύματος γενικότερα.

 

Η Κρήτη, παράλληλα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα, προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας, έχει να επιδείξει μια ευρύτερη παραγωγή, που βρίσκεται σε αντιστοιχία με το σημερινό ενδιαφέρον της Κίνας, για εισαγωγές προϊόντων ποιότητας.

Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτήν την παραγωγή μας είναι ήδη εξαγώγιμη, ενώ το τελευταίο διάστημα καταγράφονται αυξητικές τάσεις τοποθέτησής τους σε μεγάλες αγορές του εσωτερικού και εξωτερικού.

 

Ειδικότερα, μεγάλες δυνατότητες υπάρχουν για εξαγωγές στα προϊόντα που αφορούν την Κρητική διατροφή, που αποτελεί το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής.

 

Έχουμε ήδη πετύχει πολλά για την προώθηση της τοπικής μας παραγωγής, και ξέρουμε ότι στο μέλλον θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα, ειδικά εκεί όπου ήδη διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα.

 

Η Κρήτη άλλωστε, διαθέτει το σημαντικότερο σχετικό συγκριτικό πλεονέκτημα, των ιδανικών κλιματολογικών συνθηκών για την παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.

 

Φίλες και φίλοι, η εξωστρέφεια και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας συμπυκνώνει όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία μας για την έξοδο από την κρίση και την επίτευξη μιας πραγματικά διατηρήσιμης ανάπτυξης.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως, απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια, η οποία ξεκινάει με την πραγματοποίηση επισκέψεων γνωριμίας και που θα πρέπει να ολοκληρωθεί με τη σύναψη επιχειρηματικών συνεργασιών για τα προϊόντα μας.

 

Επιπλέον, θεωρούμε ότι οι σημερινές συνομιλίες μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστικά αποτελέσματα και σε ένα άλλο πεδίο, στον τομέα της τουριστικής συνεργασίας.

 

Με αυτή την έννοια, πρωτοβουλίες όπως η οργάνωση αυτής της συνάντησης αξίζουν συγχαρητήρια».

 

Στην συνάντηση στο Επιμελητήριο παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης κα Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Μαρινάκης  η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Τουρισμού κα Πέπη Μπιρλιράκη και επιχειρηματίες.

Σημειώνεται ότι ο αντιπρόσωπος της Κρήτης στο εμπορικό κέντρο της Κίνας, θα είναι από το Ρέθυμνο.

 

 

ON LINE Σύμβουλος/Επικαιρότητα


 


 

 

 powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες