reth_limani_old.jpg
 

 

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 28/7/2008
29/06/2008

Πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουλίου 2008 τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

Στη συνεδρίαση αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο, μεταξύ των άλλων:

1.- Συζήτησε το θέμα της διαμόρφωσης πρότασης για τη θεσμοθέτηση των χρήσεων γης στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.
Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου, όπως και κάθε λειτουργούσα πόλη, είναι ένας ζωντανό οργανισμός, που μεταβάλλεται στο πέρασμα του χρόνου, ανάλογα με τις επικρατούσες σε κάθε χρονική στιγμή οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές κ.ά. συνθήκες. Οι νόμοι της αγοράς (προσφοράς και ζήτησης) είναι αυτοί που διαμορφώνουν σε κάθε ζωντανή πόλη όπως την παλιά πόλη του Ρεθύμνου, μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι επικρατούσες ανά εποχή συνθήκες, τις χρήσεις της γης της.

Όταν όμως τα μεγέθη είναι τέτοια που δημιουργούνται στρεβλώσεις στην ομαλή λειτουργία των νόμων της αγοράς (όταν π.χ. μια παλιά πόλη σαν την Πλάκα πρέπει να καλύψει την ζήτηση ενός οικιστικού συγκροτήματος 5 εκατ. κατοίκων) τότε επιβάλλεται η νομοθετική κατοχύρωση των χρήσεων της γης της ώστε να μετριαστεί κατά το δυνατόν η δημιουργούμενη ανισορροπία. Στην περίπτωση του Ρεθύμνου, ο κάθε άλλο παρά ευέλικτος, αυτός νόμος, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να φωτογραφίζει και να παγώνει την λειτουργία της πόλης σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και να επιβάλλει την συνέχιση της κατά τον ίδιο τρόπο στο διηνεκές.

Στην περίπτωση του Ρεθύμνου το μέγεθος της παλιάς πόλης σε σχέση με το συνολικό οικιστικό συγκρότημα δεν είναι τέτοιο, προς το παρόν, που να δημιουργεί αντίστοιχες στρεβλώσεις στην λειτουργία των νόμων της αγοράς ώστε να απαιτείται η θεσμοθέτηση των χρήσεων της γης της.

Η παλιά πόλη όμως του Ρεθύμνου δεν είναι μια οποιαδήποτε πόλη. Είναι ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο και οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε με τον ανάλογο σεβασμό. Έτσι πρέπει, αφού απομακρυνθούν από αυτήν -λόγω των κυκλοφοριακών περιορισμών- οι οχλούσες βιοτεχνικές δραστηριότητες που δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα του μνημείου μια και απαιτούν αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο, να αφήσουμε τους νόμους της αγοράς να λειτουργήσουν ανεμπόδιστοι και να καθορίσουν αυτοί της χρήσης της γης, επιβάλλοντας όμως με τον πιο αυστηρό τρόπο την νομιμότητα στην λειτουργία της κάθε χρήσης, όπως αρμόζει σε ένα μνημείο τόσο μεγάλης σημασίας.

2.- Ενέκρινε καταρχήν την επιχορήγηση επιχειρήσεων - μελών του για συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού και του εσωτερικού.
Ειδικότερα ενέκρινε την επιχορήγηση επιχειρήσεων - μελών του για τη συμμετοχή τους στις παρακάτω διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και ποτών:

α) Στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL που πραγματοποιείται στο Παρίσι από 19 μέχρι 23 Οκτωβρίου 2008. Πρόκειται για τη σπουδαιότερη έκθεση Τροφίμων - Ποτών στον κόσμο και διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια εναλλάξ με τη Διεθνή Έκθεση ANUGA που πραγματοποιείται στη Γερμανία.

β) Στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών DETRPOP που διοργανώνεται από 6 μέχρι 9 Μαρτίου 2009 στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τη σπουδαιότερη έκθεση του κλάδου που διοργανώνεται στην Ελλάδα.

3.- Ενέκρινε τη συμμετοχή στην πρωτοβουλία του ομίλου UNESCO Ρεθύμνου για την Υποψηφιότητα της παλιάς πόλης Ρεθύμνου για ένταξη μνημείων της στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και υπόδειξε τους εκπροσώπους του στην επιτροπή δημιουργίας του φακέλου, ως εξής:
α) Νικόλαος Νίνος, ως τακτικός, β) Ευάγγελος Τσουρλάκης, ως αναπληρωματικός.

Η επιτροπή δημιουργίας φακέλου υποψηφιότητας της πόλης του Ρεθύμνου για την ένταξη των μνημείων της στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, θα αποτελείται από εκπροσώπους από τον Δήμο, την Αρχαιολογία, το ΤΕΕ, το Επιμελητήριο και από έμπειρους αρχιτέκτονες, ιστορικούς, αρχαιολόγους και άλλες ειδικότητες, όπως και από μέλη του ομίλου UNESCO Ρεθύμνου.


4.- Ενέκρινε τη δημιουργία Επιτροπής διερεύνησης των δυνατοτήτων αύξησης της παραγωγής και της βελτίωσης των τρόπων διάθεσης των αγροτικών προϊόντων του Νομού μας, ως εξής:
α) Ιωάννης Παπατζανής, β) Δημήτριος Προβιάς, γ) Νικόλαος Σταυριδάκης

5.- Υπόδειξε τους εκπροσώπους του για τη συγκρότηση επιτροπών του Τμήματος Εμπορίου της Ν. Α. Ρεθύμνης, ως εξής:
5.1) Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού καταναλωτικών διαφορών:
α) Ιωάννης Τσιρίτας, ως τακτικός, β) Ιωσήφ Αλυγιζάκης, ως αναπληρωματικός

5.2) Επιτροπή προμηθειών:
α) Εμμανουήλ Κλάδος, ως τακτικός, β) Ιωάννης Δαφνομήλης, ως αναπληρωματικός

5.3) Επιτροπή αξιολόγησης ενστάσεων διαγωνισμών:
α) Δημήτριος Προβιάς, ως τακτικός, β) Εμμανουήλ Τζανακάκης, ως αναπληρωματικός

6.-Ενέκρινε τη συγκρότηση Επιτροπής ίδρυσης Ινστιτούτου Logistics του Επιμελητηρίου μας, που έχει ήδη αποφασιστεί με παλιότερη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ως εξής:

α) Ιωάννης Παπατζανής, Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου μας, β) Δημήτριος Περνιεντάκης, επιχειρηματίας, γ) Εμμανουήλ Μαμαλάκης, επιχειρηματίας, δ) Αριστείδης Φραγκάκης, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Κρήτης , ε) Μηνάς Βλάσσης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στ) Νικόλαος Ματσατσίνης, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, ζ) Θεόδωρος Τσαούλης, σύμβουλος ΚΕΤΑ

7.- Ενέκρινε την επιχορήγηση του Δήμου Ρεθύμνης με το ποσό των 5.000,00 Ευρώ (πέντε χιλιάδες) για συμμετοχή στα έξοδα διοργάνωσης των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ.

 

ON LINE Σύμβουλος/Επικαιρότητα


 


 

 

 powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες