churchfield.jpg
 

 

 

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΑΣ
01/08/07

Σε σειρά παρεμβάσεων προέβη πρόσφατα η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης. Οι παρεμβάσεις αφορούν πληθώρα θεμάτων που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο του Νομού μας. Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις έχουν ως εξής:

1) Ημερίδα με θέμα το ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνης:
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 26/07/2007 στο χώρο του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης. Την ημερίδα διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ρεθύμνης σε συνεργασία με την ΒΙΟ.ΠΑ Α.Ε, σε συνέχεια της υπογραφής σύμβασης για την κατασκευή των έργων υποδομής του ΒΙΟ.ΠΑ.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο πρώην Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και της ΒΙΟ.ΠΑ Α.Ε. κ. Μανώλης Μπιρλιράκης, Ο Δήμαρχος Γεροποτάμου κ. Βαγγέλης Μαυρομάτης, καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου και της εταιρείας ΒΙΟ.ΠΑ Α.Ε.
Κύριος εισηγητής ήταν ο κ. Ιωάννης Παπατζανής Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας ΒΙΟ.ΠΑ Α.Ε, ο οποίος συντόνισε και την συζήτηση που ακολούθησε μετά την παρουσίαση.
Ικανοποιητική ήταν η προσέλευση του κόσμου που παρακολούθησε την παρουσίαση του έργου κατασκευής και ενημερώθηκε για τα πλεονεκτήματα που θα επιφέρει η αγορά οικοπέδων και η εγκατάσταση επιχειρήσεων σε αυτό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι υποψήφιοι αγοραστές που είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν εκτενώς και να θέσουν τα ερωτήματα τους.
Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε ότι η περιφέρεια Κρήτης με εντολή του Γενικού Γραμματέα κ. Σεραφείμ Τσόκα προς την διαχειριστική αρχή του ΠΕΠ Κρήτης προχωρεί στην υπαγωγή του έργου του δρόμου στο ΒΙΟ.ΠΑ. ύψους 1.200.000 ευρώ. Επίσης, ολοκληρώνονται άμεσα οι μελέτες από τον ΟΑΔΥΚ της Β΄ φάσης του έργου και αναμένεται η σχετική προκήρυξη τον Σεπτέμβριο.
Να αναφερθεί ότι οι πωλήσεις των οικοπέδων συνεχίζονται με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ οι αγοραστές των οικοπέδων μπορούν με το τέλος του έργου που υπολογίζεται σε ένα περίπου χρόνο να ξεκινήσουν την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Για πληροφορίες αγοράς οικοπέδων Γραφείο ΒΙΟ.ΠΑ., EUROPE CENTER, Ρέθυμνο, τηλ. 28310 53652

2) Πρόταση Συνεργασίας για την Αξιοποίηση του Μητροπολιτικού Δικτύου του Δήμου Ρεθύμνης προς όφελος των επιχειρήσεων: Με έγγραφό του προς τον Δήμαρχο Ρεθύμνης το Επιμελητήριό μας, αφού χαιρετίζει την έναρξη υλοποίησης του ευρυζωνικού Μητροπολιτικού Δικτύου του Δήμου που αποτελεί μια σημαντικότατη αναπτυξιακή παρέμβαση με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις σε πάρα πολλούς τομείς της οικονομικής και οικονομικής ζωής της πόλης, το Επιμελητήριο, ως ο θεσμοθετημένος εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας του Νομού μας, σύμβουλος της Πολιτείας για οικονομικά & αναπτυξιακά θέματα, και έχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία από την εγκατάσταση και λειτουργία ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου για τα μέλη του σε διάφορες περιοχές της πόλης μας, προτείνει στο Δήμο Ρεθύμνης την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την προώθηση του Μητροπολιτικού Ευρυζωνικού Δικτύου στην επιχειρηματική κοινότητα και την μέγιστη - βέλτιστη αξιοποίησή του προς όφελος των επιχειρήσεων και της τοπικής οικονομίας.

3) Αναπτυξιακός Νόμος και Ποσοστά Επιδότησης για Επιχειρήσεις της Κρήτης :
Με έγγραφό του προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα, το Επιμελητήριό μας αναφέρει ότι με πρόσφατες αποφάσεις τους για την περίπτωση της Κρήτης μειώνονται τα ποσοστά επιχορήγησης των επενδυτικών σχεδίων, που στο παρελθόν κυμαίνονταν σε 45-50%, στα επίπεδα του 34-39%. Αυτό αποτελεί αναμφισβήτητα μια μεγάλη υποβάθμιση και κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλέσει καθίζηση στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στην Κρήτη, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης επενδύσεων και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας με μεγάλη συνεισφορά στην εθνική οικονομία.
Ένα πρόσθετο στοιχείο που συνιστά αδικία είναι ότι η Κρήτη, αν και είναι νησιωτική περιοχή, δεν απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα άλλων νησιωτικών περιοχών του Αιγαίου για τις οποίες ισχύουν ποσοστά επιδότησης που φτάνουν έως και το 60%.
Για τους λόγους αυτούς το Επιμελητήριο ζητά από τους Υπουργούς να δείξουν εμπράκτως τη συμπαράστασή τους αυξάνοντας τα ποσοστά επιδοτήσεων έστω και από την εθνική συμμετοχή, αν κάτι άλλο δεν είναι συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία, γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κρήτης έχουν κάθε ανάγκη στήριξης όπως και σε κάθε άλλης γεωγραφικής περιοχής.

4) Ανάγκη ενημέρωσης για την πορεία έργου «Λιμάνι του Νότου»:
Με έγγραφό του προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, το Επιμελητήριο, με αφορμή δελτίο τύπου του Υπουργείου στις 24/5/2007 για την ευρεία συνάντηση που διοργάνωσε το Υπουργείο για την παρουσίαση Μελέτης του Ε. Μ. Πολυτεχνείου για το Λιμάνι του Νότου, αλλά και άλλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν για το ίδιο θέμα και στις οποίες ουδέποτε προσκλήθηκε να συμμετάσχει το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της κατά νόμο γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του για οικονομικά και αναπτυξιακά θέματα του Νομού μας, παρακαλεί άμεσα να του αποσταλούν λεπτομερή στοιχεία, μελέτες, προμελέτες κλπ, για ενδελεχή ενημέρωση του Διοικητικού του Συμβουλίου και, επιπλέον, να προσκαλείται ο φορέας στις συσκέψεις, όπου και αν αυτές γίνονται, για να εκθέτει τις απόψεις του και της Ρεθεμνιώτικης επιχειρηματικής κοινότητας.

5) Εξαίρεση υποχρεωτικής δημοσίευσης των Ισολογισμών των Ανωνύμων Εταιρειών: Με έγγραφό του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτριο Σιούφα το Επιμελητήριό μας προτείνει να εξαιρούνται από την υποχρεωτική δημοσίευση των Ισολογισμών οι Ανώνυμες Εταιρείες που έχουν ιστοσελίδα, από την οποία οι ενδιαφερόμενοι (μέτοχοι, συναλλασσόμενοι κλπ.) μπορούν να λαμβάνουν γνώση του Ισολογισμού. Επίσης, επισημαίνεται ότι το Επιμελητήριο δεν είναι αντίθετο σε οποιοδήποτε έλεγχο των Ανωνύμων Εταιρειών, αρκεί αυτός να γίνεται από όσους έχουν έννομο συμφέρον και όχι να επιβάλλεται για να μην θιγούν τα συμφέροντα κάποιων κλάδων.

 

ON LINE Σύμβουλος/Επικαιρότητα


 


 

 

 powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες