reth_faros.jpg
 

 

 

 

Ο.Ε.Β.Ε. ΚΡΗΤΗΣ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ Γ. Γ. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
28/11/2014

ΨΗΦΙΣΜΑ

Κύριε Γενικέ Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης,

    Οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Κρήτης (Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Χανίων) και ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου συμμετέχουν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις σήμερα Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014, διατρανώνοντας ότι η πολιτική της εξοντωτικής λιτότητας και της εξαφάνισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Είναι αυτή η πολιτική που οδήγησε 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λουκέτο, 850.000 εργαζόμενους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ανεργία και 3,5 εκ. συμπολίτες μας στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Στον προϋπολογισμό για το 2015 που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν υπάρχει ούτε μια παρέμβαση για να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία. Αντιθέτως, οι δημόσιες επενδύσεις εξακολουθούν να συρρικνώνονται, νέες μειώσεις μισθών & συντάξεων προβλέπονται ενώ και οι πολυδιαφημιζόμενες μεταρρυθμίσεις φαίνεται να οδηγούν σε μεγαλύτερη συμπίεση της αγοραστικής δύναμης και της εγχώριας ζήτησης. Οι «μεταρρυθμίσεις» στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα συνεχίζουν να ακολουθούν το παράδειγμα αυστηρής λιτότητας αυξάνοντας έτσι τη συσσώρευση του ιδιωτικού χρέους και υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα δημοσίων εσόδων. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος δεν αναφαίνεται στον ορίζοντα η επίτευξη μιας βιώσιμης ρύθμισής του και η εξέλιξή του συνεχίζει να εξαρτάται από τις διακυμάνσεις ροών αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων και λήξεων ομολόγων.

    Οι δημόσιες επενδύσεις για μια ακόμη χρονιά υποχωρούν αυτή τη φορά κατά 400 εκ. και ότι η προσδοκία βελτίωσης των δεικτών της οικονομίας που εκφράζεται στον προϋπολογισμό (από την αύξηση των εξαγωγών, της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων κατά 11,7%!!!) είναι ευχή που δυστυχώς δεν αντιστοιχεί με την εικόνα της πραγματικής οικονομίας που εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας.

    Σε ό,τι αφορά στη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου πετρελαίου θέρμανσης κατά 30% οι θετικές επιπτώσεις στη εισοδήματα θα είναι οριακές και η επίδρασή της θα αμβλυνθεί από τη μικρή αύξηση του πληθωρισμού, την αύξηση της παρακράτησης στις συντάξεις και την αύξηση φορολόγησης σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού. Σε σχέση με τη φορολόγηση εισοδημάτων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, θεωρούμε ότι θα πρέπει να επανέλθει το αφορολόγητο όριο και η δυνατότητα συλλογής αποδείξεων.

    Ακόμη, οι αναφορές στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα γίνονται αποσπασματικά και χωρίς σχέδιο βιώσιμης λειτουργίας των ασφαλιστικών οργανισμών. Η μικρή αύξηση της απασχόλησης δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσει τις ροές προς συνταξιοδότηση. Πρέπει να τονιστεί ότι η προβλεπόμενη αύξηση της δαπάνης για συντάξεις οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο φαινόμενο συνταξιοδότησης δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων ειδικών καθεστώτων αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών λόγω της κρίσης.

     Σε σχέση με την εξέλιξη της πορείας των δημοσίων δαπανών, οφείλουμε να ομολογήσουμε την αποτυχία των πολιτικών που σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν. Το μεγάλο κράτος παραμένει μεγάλο (οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν στο 58% του ΑΕΠ), αλλά το ΑΕΠ συρρικνώθηκε και οι κοινωνικές παροχές μειώθηκαν δραματικά.

Επιπλέον, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα παραμένει το σημαντικότερο αγκάθι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παρατηρώντας τον πίνακα δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού, διαπιστώνουμε ότι η αποτελεσματική εκτέλεση του εξαρτάται τελικά σε μεγάλο βαθμό από τις διακυμάνσεις που παρουσιάζουν οι λήξεις ομολόγων και τα χρεολύσια.  Επιπλέον, οι δαπάνες για τόκους προβλέπονται να είναι αυξημένες κατά 200 εκ. σε σχέση με το 2014. Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση του δημόσιου χρέους αποτελεί θεμέλια προϋπόθεση όχι μόνο για την απρόσκοπτη εξυπηρέτησή του αλλά και για την βιωσιμότητα της οικονομίας.

    Είναι σαφές ότι αυτός ο φαύλος κύκλος λιτότητας και αναποτελεσματικών μνημονίων δεν μπορεί να συνεχιστεί· αλλά και δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο σε λεκτικό επίπεδο, αλλά θα πρέπει  να εκφραστεί μέσα από αναπτυξιακές πολιτικές που οφείλουμε όλοι να υποστηρίξουμε. Στην επικείμενη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα προτεραιότητα πρέπει να έχει η πραγματική οικονομία και η κοινωνική συνοχή.

 

Κύριε Γενικέ,

   Δεν αντέχουμε άλλο να υπομένουμε:

  •Τις δυσβάστακτες φορολογικές πολιτικές και τα κάθε είδους χαράτσια που μας έχουν φέρει σε αδυναμία αποπληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

 •Την βάρβαρη και άδικη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας μέσω του ΕΝΦΙΑ, που παραβιάζει κατάφωρα την συνταγματική αρχή της πληρωμής φόρων ανάλογα με την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών

 •Το ΚΕΑΟ που ελέω κυβέρνησης λειτουργεί ως μια ανάλγητη εισπρακτική εταιρία με εκφοβισμούς και απειλές

•Την πλήρη απαξίωση των Μ.Μ.Ε., που επιταχύνει την παραγωγική αποδυνάμωση της χώρας και οδηγεί τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες σε πλήρες αδιέξοδο.

 •Την άνιση μάχη που δίνουμε για να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας και τις θέσεις εργασίας, απέναντι στην αναποτελεσματική και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης.
 •Την σκληρή λιτότητα και την ανασφάλεια που έχει οδηγήσει την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας σε τραγικά αδιέξοδα και οικογενειακές τραγωδίες

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

üΕπαναφορά του ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ορίου στα 12.000€

üΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, όπως ίσχυε και για το ΕΕΤΗΔΕ με το νόμο 4021/2011

üΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ με ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες διαβίωσης και τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής των υποχρεώσεων των δανειοληπτών.
üΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του ΚΕΑΟ

üΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ. Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης
 üΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ, ίση μεταχείριση των ΕΒΕ με άλλες επαγγελματικές ομάδες που δεν διώκονται ποινικά για οφειλές στα ασφαλιστικά τους ταμεία
 üΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ στην υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξαρτήτως οφειλών

üΆΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ
üΠΑΓΩΜΑ των παλιών ασφαλιστικών εισφορών
üΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ δημόσια και καθολική

     Οι παραπάνω φορείς που εκπροσωπούμε σχεδόν το σύνολο του Μικρομεσαίου, επιχειρηματικού, επαγγελματικού και γενικά παραγωγικού δυναμικού του τόπου μας, ενώνουμε την κραυγή αγωνίας και απόγνωσής μας και καλούμε σήμερα τους εκπροσώπους του Ελληνικού κοινοβουλίου να εκφραστούν με ένα τεράστιο θεσμικό, εθνικό αλλά και κοινωνικό ΟΧΙ στις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή στη μικρή επιχείρηση και την απασχόληση.

 

ON LINE Σύμβουλος/Επικαιρότητα


 


 

 

 powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες