reth_faros.jpg
 

 

 

 

ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
6/4/2017

Από το Τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης  Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι  ενόψει των εορτών του Πάσχα θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις του Νομού Ρεθύμνης (καταστήματα, λαϊκές αγορές-υπαίθριο εμπόριο, κεντρικές και τοπικές αγορές, κλπ), είτε αυτοτελώς, είτε με συναρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προστασία του καταναλωτικού κοινού.

 

Aντικείμενο ελέγχου αποτελούν κυρίως:

 • Η ανάρτηση πινακίδων με τις προβλεπόμενες ενδείξεις.
 • Η επισήμανση των τροφίμων (προσυσκευασμένων και μη)-ενδείξεις ιδίως δε σε περιπτώσεις ανακριβών - παραπλανητικών ενδείξεων.
 • Η έκδοση νομίμων παραστατικών στοιχείων σε όλα τα στάδια διακίνησης.
 • Η ελλιπής στάθμιση.

 

Οι σχετικές επισημάνσεις θα πρέπει να αναγράφονται,  τουλάχιστον,  στην ελληνική γλώσσα και να είναι άμεσα ορατές στους καταναλωτές. Θα πρέπει να αποφεύγονται εκφράσεις, σήματα ή οποιαδήποτε άλλη ένδειξη,- που ενδεχομένως θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παραπλάνηση τον καταναλωτή.

 

Ειδικότερα, α) στα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων και βιομηχανικών προϊόντων ελέγχεται:

 • Η ανάρτηση πινακίδων με την ονομασία προϊόντος, τιμή προϊόντος και τιμή ανά μονάδα μέτρησης.
 • οι πρόσθετες ενδείξεις ανά είδος προϊόντος (ισχύει για οπωρολαχανικά, νωπά και κατεψυγμένα αλιεύματα, νωπό κρέας). Η τιμή ανά μονάδα μέτρησης δεν απαιτείται σε καταστήματα κάτω των 50 μ2 (η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για τα προϊόντα αρτοποιίας).
 • Η ένδειξη προέλευσης του κρέατος - Πρέπει να αναγράφεται στις πινακίδες και να  είναι σύμφωνη με την ένδειξη της προέλευσης της φερόμενης επί των σφαγίων σφραγίδας, σε συνδυασμό και με την αναγραφή της προέλευσης επί των σχετικών τιμολογίων αγοραπωλησίας.
 • Η πλήρης επισήμανση από εγκεκριμένο ωοσκοπικό κέντρο επί του κελύφους των πτηνοτροφικών προϊόντων (αυγών) κατά την εμπορία και διακίνηση.
 • Η σήμανση συμμόρφωσης προς την νομοθεσία της ΕΕ των εποχικών ειδών και παιχνιδιών.

 

β) Καταστήματα ομαδικής εστίασης και αναψυχής (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και  όμοια)

 • Ύπαρξη τιμοκαταλόγου με τιμή ανά μερίδα ή κιλό (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)

 

 

 

 • Ο τιμοκατάλογος πρέπει να περιέχει τις ακόλουθες ενδείξεις:  

-       το είδος του ελαίου και τη χρήση του.

-       τα βασικά συστατικά της σαλάτας δίπλα στην ονομασία.

-       κατεψυγμένο, προτηγανισμένο ή προμαγειρευμένο ανά περίπτωση.

-       τον όγκο των συσκευασμένων ποτών. Ειδικά για τον οίνο και τα προϊόντα απόσταξης αναγράφεται επίσης η προέλευση και ο παραγωγός (ή εμφιαλωτής).

Στους τιμοκατάλογους αναγράφονται, επίσης, οι εξής πληροφορίες:

-       «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ-ΤΙΜΟΛΟΠΟ)».

-       «ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΣΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ».

 • Απαγορεύεται η χρέωση «ΚΟΥΒΕΡ».

 

 • Τέλος, απαιτείται α) η ύπαρξη τριπλότυπου εντύπου «ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ», αριθμημένου και θεωρημένου  από το Τμήμα Εμπορίου.

β) στην είσοδο του καταστήματος, για όσα καταστήματα διαθέτουν τερματικά αποδοχής καρτών (POS), η ένδειξη «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ, ΧΡΕΩΣΤΙΚΗΣ Ή ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ», «CONSUMERS MAY PAY WITH CREDIT, DEBIT OR PREPAID CARD».

 

    γ) Καταστήματα παροχής υπηρεσιών

 • Ύπαρξη τιμοκαταλόγου με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την ένδειξη «Ο Καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (ΑΠΟΔΕΙΞΗ-ΤΙΜΟΛΟΠΟ)».

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Οι παραβάτες των σχετικών διατάξεων της Υπουργική Απόφασης, τιμωρούνται με διοικητικά πρόστιμα :

-       500,00€ για ελλιπείς ενδείξεις πινακίδας ή τιμοκαταλόγου, 1.000,00€ για έλλειψη πινακίδας ή τιμοκαταλόγου και 2.000,00€ για παραπλανητική ενδείξεις πινακίδας.

-   1.000,00€ έως 3.000,00€ για ελλιπείς ενδείξεις στα παραστατικά διακίνησης και 5.000,00€ για έλλειψη ή μη έκδοση παραστατικών διακίνησης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι (καταναλωτές και επιχειρήσεις) μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Εμπορίου – Τηλέφωνα: 2831340709, 2831340763, 2831340788.

 

 

ON LINE Σύμβουλος/Επικαιρότητα


 


 

 

 powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες