reth_limani.jpg
 

 

 

 

Η ΤτΕ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
9/7/2015

Στα χέρια της Τράπεζας της Ελλάδος περνά η προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων που έχουν μπλοκάρει λόγω του capital control αλλά και η εισαγωγή πρώτων υλών που έχει προκαλέσει «ανωμαλία» στην αγορά.
 
Στην Επιτροπή Συναλλαγών που έχει συσταθεί συμμετέχουν πλέον 8 τεχνοκράτες της ΤτΕ οι οποίοι αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας τα αιτήματα των επιχειρηματιών και να ξεμπλοκάρουν την αγορά.
Αλλωστε, την ανάγκη να υιοθετηθούν άμεσα οι προτάσεις τους για να ξεπεραστούν τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν στις εξαγωγές τα capital controls επισημαίνουν οι εξαγωγείς, τονίζοντας πως τα ελληνικά προϊόντα χάνουν μέρα με την ημέρα πολύτιμο έδαφος στις διεθνείς αγορές από τους ξένους ανταγωνιστές τους.
 
Η αρχή, υπογραμμίζουν, πρέπει να γίνει με την εξαίρεση των εμβασμάτων που αφορούν πληρωμές ξένων προμηθευτών, ώστε να εξομαλυνθούν οι εισαγωγές των πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για την παραγωγή των προϊόντων. «Εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, αφού δεν υπάρχει εξαγωγική επιχειρήση που να μην χρειάζεται τουλάχιστον μια πρώτη ύλη από το εξωτερικό για να ολοκληρώσει την παραγωγική διαδικασία», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Το κλείσιμο των τραπεζών, συνεχίζει, «ήταν εντελώς ξαφνική κίνηση, αιφνιδιάζοντας τους πάντες... κανείς δεν είχε προετοιμαστεί αρκετά. Κάποιοι είχαν αποθέματα, ωστόσο οι περισσότεροι ήταν απροετοίμαστοι».
 
Χρονοβόρα διαδικασία 

 
Με το ισχύον καθεστώς και την Επιτροπή Συναλλαγών, όπως λένε, είναι εξαιρετικά χρονοβόρα η διαδικασία, γεγονός που δεν βοηθά έναν κλάδο ο οποίος συνεισφέρει έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια έσοδα. «Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος που θα παρακάμπτει την επιτροπή συναλλαγών και θα διευκολύνει το έργο μας. Ο αυτόματος μηχανισμός διεκπεραίωσης των συναλλαγών για τους εξαγωγείς θα ήταν μια πολύ καλή λύση», σημειώνει πηγή από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων. Οι εξαγωγείς προτείνουν, επίσης, να γίνονται δεκτές οι επιταγές για τους εξαγωγείς από συγκεκριμένα τραπεζικά καταστήματα, κάτι που επίσης θα συμβάλει σημαντικά στην εξομάλυνση της κατάστασης. Η πρόταση αυτή φαίνεται πως έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τους αρμόδιους του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, σύμφωνα με τους εξαγωγείς, η υιοθέτησή της, όπως και των υπολοίπων προτάσεων που έχουν καταθέσει, θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA.
 
Συμφωνία, έστω και επώδυνη...
Η επίτευξη συμφωνίας, το ταχύτερο δυνατό, έστω και επώδυνης, θεωρείται επιτακτική για να επουλωθούν οι πληγές στην ελληνική οικονομία και στις ελληνικές εξαγωγές που προκάλεσε η παρατεταμένη αβεβαιότητα και το ενδεχόμενο ρήξης με τους εταίρους. Υπενθυμίζεται πως ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, με βάση την εμπειρία της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στην Κύπρο, εκτιμούσε ότι για τις δύο πρώτες εβδομάδες από την επιβολή των capital controls θα υπήρχαν απώλειες της τάξης του 7% στις εξαγωγές και 28% στις εισαγωγές, ήτοι απώλειες εσόδων από εξαγωγές ύψους 80 εκατ. ευρώ ανά εβδομάδα και ελλείψεις εισαγόμενων πρώτων υλών και προϊόντων συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση.
 

Πηγή: www.imerisia.gr 

 

ON LINE Σύμβουλος/Επικαιρότητα


 


 

 

 powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες