reth_clouds.jpg
 

 

 

 

ΠΑΣΥΦ: ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ Φ/Β ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
20/8/2012

Στον αφανισμό θα οδηγήσουν το κλάδο των φωτοβολταϊκών τα μέτρα της κυβέρνησης για την αγορά ενέργειας προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ) σε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ

«Δυστυχώς, με τις νέες τεράστιες μειώσεις στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών, όχι μόνον η δυνατότητα κέρδους μηδενίζεται αλλά και η επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο γίνεται μη βιώσιμη. Οι επιβληθείσες μειώσεις που φτάνουν ακόμα και στο 46,8% σε σχέση με τις τιμές που είχαν αποφασιστεί μόλις 6 μήνες πριν, υπερβαίνουν κατά πολύ τη μείωση στο κόστος εξοπλισμού, ενώ δεν λαμβάνουν υπόψη τα χρηματοπιστωτικά δεδομένα της χώρας. Εν ολίγοις, με τις νέες αυτές τιμές και με τα επιτόκια δανεισμού στο ύψος που τα ορίζουν σήμερα οι τράπεζες, δεν μπορεί και δεν συμφέρει να υλοποιηθεί κανένα φωτοβολταϊκό έργο», αναφέρει ο ΠΑΣΥΦ.

Επιπλέον, με την αναστολή υποβολής νέων αιτημάτων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και με το «πάγωμα» αξιολόγησης των παλαιών, το ΥΠΕΚΑ το μόνο που θα καταφέρει είναι να ευνοήσει το παράνομο και νόμιμο εμπόριο υφιστάμενων αδειών, με τεράστια κεφάλαια να αλλάζουν χέρια χωρίς να δηλώνονται και χωρίς να φορολογούνται. Από το μέτρο αυτό ο «Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ» δεν θα έχει κανένα όφελος, τη στιγμή που το κόστος της επένδυσης θα αυξάνει και το δημόσιο θα ζημιώνεται.

«Πάγος» στις άδειες

Υπενθυμίζεται ότι με την αναστολή της αδειοδοτικής διαδικασίας που αποφάσισε το ΥΠΕΚΑ δεν εξετάζονται νέα αιτήματα για χορήγηση άδειας παραγωγής και έκδοση προσφοράς σύνδεσης, καθώς και τα αντίστοιχα αιτήματα που εκκρεμούν. Συνεχίζουν όμως την αδειοδοτική διαδικασία έργα με άδεια παραγωγής, καθώς και έργα που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής και έχουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης. Από τις προβλέψεις της Υπουργικής Απόφασης εξαιρούνται τα Φ/Β στις στέγες και τα έργα που έως την ημερομηνία της αναστολής είχαν ενταχθεί σε διαδικασία fast track. Επιπλέον, αποφασίστηκε η μείωση των τιμών για νεοεισερχόμενες Φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις αλλά και η διάθεση του 25% του τέλους υπέρ ΕΡΤ για την ενίσχυση του Ειδικού Λογαριασμού.

Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση και από τους υπόλοιπους φορείς της αγοράς με τον ΣύνδεσμοςΕταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), να χαρακτηρίζει τις πρόσφατες αποφάσεις καταστροφικές, αναποτελεσματικές και αντιαναπτυξιακές, που απειλούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ηπιότερη ήταν η αντίδραση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας Φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ), υποστηρίζοντας ότι έστω και την ύστατη ώρα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η εξάλειψη των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ετοιμάζεται η δεύτερη παρέμβαση

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΚΑ έχει προαναγγέλλει δεύτερη δέσμη μέτρων που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση, για την οποία όπως επεσημαίνει ο ΠΑΣΥΦ αποφεύγει να δεσμευθεί ότι δεν θα περιλαμβάνει μέτρα περί επιβολής εισφοράς επί του τζίρου των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών κ.λπ. Δεν αποκλείεται δηλαδή η παρέμβαση στα οικονομικά και των υφιστάμενων επενδύσεων φωτοβολταϊκών.

 

 

ON LINE Σύμβουλος/Επικαιρότητα


 


 

 

 powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες