reth_clouds.jpg
 

 

 

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ Ή ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧ/ΤΑΣ;
07/04/2011

Είναι κοινό, πια, μυστικό, ότι η έξοδος από την μεγαλύτερη δημοσιονομική και οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών που βιώνει η χώρα μας θα προκύψει μόνο μέσα από την ανάπτυξη.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι η ανάπτυξη σε εποχές περιορισμού των δημοσίων δαπανών, θα προκύψει μόνο μέσα από την υγιή και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα.

Έχουμε συνειδητοποιήσει, όμως, όλοι μας τι είδους εμπόδια αντιμετωπίζουν σήμερα οι εξωστρεφείς και συναλλαγματοφόροι τομείς της οικονομικής μας δραστηριότητας, δηλαδή ο τουρισμός και η μεταποίηση;

Πέρα από τις ολοένα αυξανόμενες επιβαρύνσεις και στρεβλώσεις κάθε είδους, ένα σημαντικό, αλλά σε μεγάλο βαθμό, άγνωστο εμπόδιο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων των κλάδων αυτών είναι η πολυνομία, η ασάφεια των κανόνων λειτουργίας, η πολυαρχία των δημοσίων εποπτευόντων οργανισμών και το χωροταξικό έλλειμμα.

Ειδικά σε θέματα περιβαλλοντικής λειτουργίας, οι επιχειρήσεις μας βιώνουν το τελευταίο διάστημα ένα είδος πρόσθετης πίεσης που φτάνει στα όρια της αυθαιρεσίας.

Η πίεση αυτή προέρχεται σε κάποιο βαθμό από τους παραπάνω παράγοντες αλλά, κυρίως, είναι αποτέλεσμα της ασάφειας των κανόνων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σαν να μην ήταν, λοιπόν, αρκετό το προβληματικό πλαίσιο που διέπει την χορήγηση αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων (που ειδικά στις επιχειρήσεις της μεταποίησης μπορεί να τις οδηγήσει σε πολύχρονη αναμονή ή και σε ημιπαράνομη λειτουργία), η αυθαίρετη σε πολλές περιπτώσεις ερμηνεία των σχετικών περιβαλλοντικών διατάξεων λειτουργεί ως «δαμόκλειος σπάθη» που απειλεί την ίδια την λειτουργία τους.

Το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις στο Νομό μας επιδεινώνεται από δύο θεσμικές αδυναμίες, για τις οποίες δεν ευθύνονται οι ίδιες: α) Την έλλειψη χωροθέτησης χρήσεων γης, και β) την ανυπαρξία Γ.Π.Σ. και Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), η εκπόνηση των οποίων, ενώ έχει θεσμοθετηθεί από το έτος 1997, μέχρι και σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί. Ακόμη και όπου τέτοιοι χωροταξικοί σχεδιασμοί βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν τολμούν και δεν δίνουν απάντηση στα θέματα εγκατάστασης της μεταποίησης.

Έτσι, το τελευταίο διάστημα, η Ρεθεμνιώτικη κοινωνία έχει γίνει, μεταξύ άλλων, μάρτυρας μιας δικαστικής διαδικασίας, δυσφήμισης, αλλά και απαξίωσης της προσφοράς αρκετών επιχειρήσεων στην τοπική και όχι μόνο οικονομία, οι οποίες βρέθηκαν στο στόχαστρο αμφίβολης επιστημονικής επάρκειας εκθέσεων μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Προβληματίζει έντονα το γεγονός, ότι για ένα μεγάλο διάστημα αποσιωπούνται αντίστοιχες επιστημονικές εκθέσεις φορέων, ειδικών στην μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που σε κάθε περίπτωση, δυστυχώς, δεν είναι πλέον αρκετές για να απαλύνουν την βλάβη που έχει επέλθει στην εικόνα των θιγόμενων επιχειρήσεων.

Όπως δείχνουν και οι ανακοινώσεις των εκπροσώπων των εκατοντάδων εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, η αγωνία της τοπικής κοινωνίας είναι μεγάλη.

Γιατί, τελικά, ενώ η ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον είναι στόχος όλων μας, ο σκοπός που τελικά εξυπηρετούν οι πρακτικές καταδίωξης των επιχειρήσεων του Ρεθύμνου, είναι κάτι που αξίζει να απασχολήσει κάθε σκεπτόμενο πολίτη και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα, οι πρακτικές καταδίωξης των επιχειρήσεων δεν εξυπηρετούν τη Ρεθεμνιώτικη οικονομία και κοινωνία.

 

ON LINE Σύμβουλος/Επικαιρότητα


 


 

 

 powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες