bluehatch.jpg
 

 

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ: ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
20/01/2011

Ως μια ευκαιρία για επενδύσεις που είναι απαραίτητες σε κάθε περιοχή, βλέπουν τον «Καλλικράτη» οι δήμαρχοι του νομού στοχεύοντας στην αξιοποίηση προγραμμάτων για την ανάπτυξη του τόπου τους.

Τις ιδέες και τις σκέψεις τους πάνω στο θέμα του Καλλικράτη και της επιχειρηματικότητας ανέπτυξαν οι δήμαρχοι την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011 στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο μας με αφορμή την κοπή της πίτας του για τη νέα χρονιά.

Δράσεις για την αγροτοκτηνοτροφία και τον τουρισμό θεωρεί ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Πιπεράκης πως πρέπει να προωθηθούν στην περιοχή του μέσω του Καλλικράτη, αφού όπως σημειώνει αυτοί είναι οι βασικοί τομείς ανάπτυξης της περιοχής.

«Ο Καλλικράτης μας δίνει πάμπολλες δυνατότητες και από κει και πέρα εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνει σε ό,τι έχει να κάνει με την αγροτοκτηνοτροφία, τον τουρισμό, την παιδεία, την υγεία. Θα προσπαθήσουμε μέσα από προγράμματα να τα αξιοποιήσουμε όλα αυτά και είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε υποδομές γι αυτό τον σκοπό», δήλωσε.

Ήπιας μορφής επιχειρηματική δράση χρειάζεται η περιοχή του Αμαρίου τόνισε ο δήμαρχος Στέφανος Σημαντήρας. «Ο Καλλικράτης είναι μια ευκαιρία για να δούμε το θέμα των επενδύσεων της επιχειρηματικότητας με νέο βλέμμα σε περιοχές όπως ο δήμος Αμαρίου, της ενδοχώρας δηλαδή με σημαντικό έλλειμμα ανάπτυξης. Πιστεύω πως με τη στήριξη της πολιτείας, την ενημέρωση και τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή του δήμου, η περιοχή μας έχει δυνατότητες για ήπιας μορφής επιχειρηματικές δράσεις που και κόσμο θα προσελκύσουν και θα εξασφαλίσουν στους επενδυτές τα κεφάλαιά τους και κέρδος. Είμαστε αποφασισμένοι ο δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την κεντρική πολιτεία να προωθήσουμε σχέδια, να ενημερώσουμε και να επιδιώξουμε προγράμματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, όμως πιστεύω πως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα υπάρξουν δυνατότητες ανάπτυξης».

Το ζήτημα των υποδομών τόσο στον τουριστικό τομέα όσο και στην αγροτοκτηνοτροφία, είναι το σημαντικότερο σύμφωνα με τον δήμαρχο Μυλοποτάμου Δημήτρη Κόκκινο. «Οι δήμοι πάντα έπαιζαν ρόλο στην ανάπτυξη με κυριότερο τις υποδομές και αυτός ο ρόλος πρέπει να ενισχυθεί.
Χωρίς υποδομές δεν στήνεται καμία επιχείρηση. Σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε ειδική επιτροπή δημοτικού συμβουλίου που θα ασχολείται μόνο με το θέμα των τουριστικών και αγροτικών υποδομών, ώστε να υπάρχει ενημέρωση για κάθε νέο πρόγραμμα και θα ανοίξουμε ένα γραφείο σε συνεργασία με επιχειρηματίες ευρέσεως εργασίας γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στην περιοχή».

Τουρισμός και πρωτογενής τομέας είναι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης στον νέο μεγάλο δήμο Ρεθύμνου και όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης «είμαστε υποχρεωμένοι να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας σε αυτούς τους δύο τομείς, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία».
Ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αναπτυξιακή πορεία του δήμου. «Είμαι αισιόδοξος γιατί όλα τα προβλήματα ξεκινούν από τη νοοτροπία που έχουμε και θέλουμε να πείσουμε τον πολίτη ότι πρέπει να γίνει καλύτερος. Η επιδοματική αντίληψη ή η πορεία της κοινωνίας με αυτόματο πιλότο δεν είναι λογικές που συγχωρεί η σημερινή κατάσταση. Άρα χρειάζεται προγραμματισμός, ωριμότητα και κυρίως στόχευση σωστή για να ξεπεράσουμε την κρίση. Έχουμε τα εργαλεία, τον μηχανισμό, ένα φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα και θα οργανώσουμε τα γραφεία αγροτικής ανάπτυξης για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ταυτότητα και ποιότητα στα προϊόντα που παράγουμε».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Γιακουμάκης τόνισε πως με τον «Καλλικράτη» «αλλάζουν τα δεδομένα και η τοπική αυτοδιοίκηση γίνεται μια μικρή κυβέρνηση. Θέλουμε οι δήμαρχοι του νομού να προσπαθήσουν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο της επιχειρηματικότητας. Οι δήμοι έχουν αυξημένες αρμοδιότητες τώρα και υπάρχει αυτή η δυνατότητα».
Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε η κοπή της πίτας από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο, ενώ το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματίες του νομού.

Το φλουρί της πίτας «έπεσε» στον κ. Μιχάλη Λελεδάκη, ο οποίος, εκτός από τις ευχές των παρισταμένων κέρδισε και μια χρυσή καρφίτσα με το λογότυπο του Επιμελητηρίου.

 

ON LINE Σύμβουλος/Επικαιρότητα


 


 

 

 powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες